VORMCHECK GP AUSTRALIë | KUNNEN RED BULL EN VERSTAPPEN DE HEGEMONIE VAN MERCEDES EN FERRARI STOPPEN?

Elke coureur is anders en elke coureur excelleert onder verschillende omstandigheden. Zo kent de huidige Formule 1-grid ware straatvechters, terwijl anderen zich bijvoorbeeld uitstekend voelen op extreem glad asfalt. Hoe zit het met de vorm van rijders op het circuit waar we aankomend weekend naar afreizen? In de vormcheck kijken we wie het circuit dat op de agenda staat goed ligt. Voor het tweede raceweekend op rij staat er een stratenrace op het programma aangezien het Formule 1-circus afreist naar Albert Park in Melbourne.

Voor het tweede jaar op rij staat de Grand Prix van Australië weer op de Formule 1-kalender. De pandemie zorgde ervoor dat het land in Oceanië twee jaar lang geen Grand Prix kon organiseren. Nu de race terug is gekeerd, staat deze niet meer als eerste race van het seizoen op de kalender. Voor deze vormcheck moeten we echter wel terugblikken op de openingsraces van 2018 en 2019. De rookies van het huidige en vorige seizoen (Zhou Guanyu, Oscar Piastri, Nyck de Vries en Logan Sargeant) niet meegenomen worden in de vormcheck en ook Yuki Tsunoda reed minder dan twee races op Albert Park.

Mercedes en Ferrari pakken de punten in Albert Park

Coureur Puntentotaal GP Australië 2018, 2019, 2022 DNFs GP Australië 2018, 2019, 2022
1. Lewis Hamilton 48 0
2. Charles Leclerc 37 0
3. Valtteri Bottas 34 0
4. Max Verstappen 23 1
5. Sergio Pérez 18 0
6. George Russell* 15 0
7. Nico Hülkenberg* 12 0
8. Lando Norris* 10 0
8. Fernando Alonso* 10 0
10. Kevin Magnussen 8 1
11. Esteban Ocon* 6 0
12. Pierre Gasly 2 1
12. Lance Stroll 2 0
14. Carlos Sainz 1 2
14. Alexander Albon* 1 0

* Coureurs met een sterretje achter de naam hebben aan twee van de meest recente drie edities meegedaan.

Red Bull Racing heeft momenteel de touwtjes stevig in handen in het kampioenschap, maar het team heeft allesbehalve de juist vorm te pakken op het Albert Park Street Circuit. Mercedes en Ferrari kunnen wel prima statistieken overleggen als het aankomt op de Grand Prix van Australië. Sebastian Vettel won namens Ferrari in 2018 de editie van de race, terwijl Valtteri Bottas namens Mercedes als eerste over de streep kwam in 2019. In beide gevallen finishte Lewis Hamilton op de tweede plek, maar dat kwam niet slecht uit voor de Brit. Vanaf het 2017-seizoen eindigt de winnaar van de openingsrace steevast tweede in het kampioenschap.

Datzelfde geldt ook voor Charles Leclerc, die vorig jaar de Grand Prix van Australië met overmacht wist te winnen. De coureur van Ferrari pakte poleposition, wist de race te winnen en hij had ook nog eens de snelste raceronde in handen. Max Verstappen probeerde na een safetycar-herstart wel voorbij te gaan aan de Monegask, maar op geen enkel ander moment kwam de Red Bull-coureur dichterbij. Het werd een foutloze race van Leclerc en daarmee boekte hij zijn tweede zege van het seizoen. Eerder schreef hij de openingsrace in Bahrein op zijn naam en uiteindelijk was de coureur terug te vinden op de tweede plek in het kampioenschap.

Verstappen zal op revanche azen

Red Bull heeft zelf na 2011 geen overwinning meer kunnen vieren in Melbourne. Dat betekent ook dat Verstappen nog nooit heeft weten te winnen op Albert Park. Afgelopen seizoen eindigde race ook in drama voor de Nederlander. Na een kort gevecht moest Verstappen de race opgeven, niet alleen omdat de auto van Leclerc te snel was, maar ook omdat de Red Bull-bolide niet betrouwbaar was. Waar Leclerc twee overwinningen wist te boeken in de eerste drie races, betekende het voor Verstappen zijn tweede uitvalbeurt in drie races.

Verstappen heeft in 2019 wel een klein succesje weten te boeken in Australië. Toen eindigde de coureur op de derde plek na een alternatieve strategie. De meervoudig racewinnaar wist gebruik te maken van het feit dat Vettel vastzat achter enkele andere auto's door zelf langer door te rijden. Hierdoor kwam Verstappen na zijn pitstop voor de Duitser op de baan. De viervoudig wereldkampioen kwam ook niet meer in de buurt, waardoor Verstappen het jaar direct begon met een podium.

Sainz wil zure nasmaak wegspoelen

Leclerc wist in 2022 optimaal gebruik te maken van de uitvalbeurt van Verstappen, maar hetzelfde kan niet gezegd worden over Carlos Sainz. De Spanjaard moest in de tweede ronde al zijn race staken. Door een probleem in de kwalificatie kwam Sainz al niet verder dan de negende plek en hij wilde vroeg in de race posities goedmaken. De coureur was iets te gretig en schoot van de baan af. Hierdoor kwam hij vast te staan in de grindbak en dat betekende dat Sainz een grotere achterstand opliep ten opzichte van Leclerc.

2023-03-28T18:08:38Z dg43tfdfdgfd